Alexandr Stoianoglo, candidatul care va concura duminică, în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova împotriva Maiei Sandu, candidata pro-europeană, a respins ferm speculațiile potrivit cărora Rusia l-ar susține din umbră. În cadrul unei discuții cu Reuters, Stoianoglo a subliniat că obiectivul său este integrarea europeană a țării, evitând în același timp fragmentările politice pe care le consideră create de președinta în exercițiu de la Chișinău.
Sprijinit de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), formațiune de stânga cunoscută pentru legăturile sale istorice cu Rusia, Stoianoglo a declarat că își propune să abordeze problema regiunii separatiste Transnistria și că este dispus să colaboreze cu președintele rus, Vladimir Putin, în interesul cetățenilor moldoveni.
„Nu am avut nicio legătură cu oficialii ruși în ultimii ani, nici prin convorbiri telefonice, nici pe alte căi,” a declarat Stoianoglo, respingând acuzațiile Maiei Sandu, care l-a caracterizat drept un posibil „cal troian” al Moscovei.
Maia Sandu, care a obținut 42% în primul tur comparativ cu cele 26% ale lui Stoianoglo, și-a axat mandatul pe integrarea europeană, adoptând o poziție critică față de Rusia, mai ales după deteriorarea relațiilor bilaterale provocată de invazia rusă în Ucraina. În urma primului tur, Sandu a invocat existența unor „dovezi clare” despre grupuri de influență externă ce ar fi încercat să cumpere voturi în scopul influențării rezultatelor referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Stoianoglo, răspunzând acuzațiilor într-o serie de mesaje scrise pentru Reuters, a negat orice asociere cu Ilan Șor, controversatul om de afaceri prorus, căutat de justiția moldoveană, care ar fi finanțat o campanie împotriva aderării la UE.
Candidatul PSRM a reiterat dorința de a „reseta” relațiile cu Rusia, argumentând că obiectivul politic trebuie să fie acela de a servi interesele cetățenilor moldoveni prin menținerea unei politici de dezescaladare și că o întâlnire cu liderul de la Kremlin ar putea avea loc doar dacă majoritatea populației o va considera necesară.
Referitor la obiectivul integrării europene, Stoianoglo a afirmat că acest demers trebuie să includă rezolvarea conflictului cu Transnistria, regiune prorusă care și-a declarat independența în anii ’90 și unde sunt staționați aproximativ 1.500 de soldați ruși. Stoianoglo a sugerat că fiecare pas către Bruxelles ar trebui să fie realizat în cooperare cu liderii din Transnistria, accentuând importanța unor efecte durabile pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
Pe de altă parte, Maia Sandu și-a exprimat dorința de a vedea Moldova integrată în UE ca o țară unificată, subliniind că dacă rezolvarea conflictului transnistrean nu se va putea realiza imediat, Chișinăul ar putea analiza opțiunea aderării în două etape.
În ceea ce privește șansele sale în turul doi, Stoianoglo a remarcat că alegătorii moldoveni sunt „sofisticați și imprevizibili”, fiind dificil de anticipat cum vor vota cei care și-au exprimat sprijinul în primul tur pentru alți nouă candidați, unii dintre aceștia având poziții diferite față de cea a Maiei Sandu.