Fostul președinte al Kosovo, Hashim Thaci, care este deja judecat pentru crime de război, a fost vizat vineri de noi acuzații aduse de procurorii Tribunalului Special pentru Kosovo (KSC) cu sediul la Haga. Conform noilor capete de acuzare, Thaci este acuzat de obstrucționarea justiției, încălcarea confidențialității deliberărilor și sfidarea instanței.
Aceste acuzații au legătură cu încercările de a influența ilegal mărturiile în timpul procesului său și al altor foști membri ai Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK).
Alături de Thaci, alte patru persoane au fost inculpate, inclusiv Bashkim Smakaj, fost director al serviciului de informații din Kosovo, și Hajredin Kuci, fost vicepremier și ministru al Justiției.
Aceștia sunt acuzați că au participat la acte de intimidare a martorilor și la încălcarea procedurilor judiciare în încercarea de a împiedica buna desfășurare a procesului.
Contextul Tribunalului Special pentru Kosovo (KSC)
Tribunalul Special pentru Kosovo, înființat în 2015 și având sediul la Haga, a fost creat pentru a judeca crimele de război comise în timpul conflictului din Kosovo din 1998-1999, în special cele atribuite membrilor UCKDe și războiul a avut ca scop eliberarea Kosovo de sub dominația sârbă, o serie de crime împotriva civililor sârbi, romi și chiar albanezi au fost documentate. Tribunalul are misiunea de a aduce în fața justiției cei implicați în aceste atrocități, încercând să ofere o imagine imparțială și echitabilă.
Reacții Internaționale și Implicații
Aceste noi acuzații ar putea complica și mai mult situația fostului președinte Thaci și a colaboratorilor săi. De asemenea, reflectă eforturile comunității internaționale de a combate impunitatea pentru infracțiuni grave, chiar și la niveluri înalte ale conducerii politice și militare.
Totodată, cazul subliniază provocările cu care se confruntă Kosovo în procesul de consolidare a statului de drept și a instituțiilor democratice.Aceste acuzații sunt considerate o etapă critică în eforturile de reconciliere din Balcani și în restabilirea încrederii în procesele judiciare internaționale.
Foto: BBC News, Pristina