Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modalitatea de operare a sistemelor de aeronave fără pilot

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modalitatea de operare a sistemelor de aeronave fără pilot la bord în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi pentru desemnarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI ca unitate de achiziţii centralizată pentru cumpărarea unor astfel de sisteme.

“Prin proiect se propune ca Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, să opereze sisteme de aeronave fără pilot la bord prin misiuni de zbor în scopul îndeplinirii atribuţiilor proprii, precum şi pentru sprijinirea ministerelor şi organelor centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor în îndeplinirea atribuţiilor acestora. Propunerea normativă se justifică pe necesitatea tot mai mare a instituţiilor din arcul guvernamental de a utiliza sisteme de aeronave fără pilot pentru a capta informaţii utilizate pentru îndeplinirea atribuţiilor proprii. Atât costurile ridicate, cât şi necesarul logistic complex pentru a utiliza astfel de sisteme au generat ideea desemnării unei singure entităţi administrative care să deservească toate instituţiile solicitante. În fapt, este practic imposibil ca fiecare minister sau organ de specialitate subordonat Guvernului sau ministerelor să deţină întreaga infrastructură de comunicaţii (mijloace tehnice, frecvenţă radio, operatori autorizaţi, şamd) necesară operării unei aeronave fără pilot”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Pe agendă se mai află proiecte privind suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară a bugetelor mai mult ministere şi instituţii publice.

Astfel, vor fi suplimentate bugetele Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, al Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, al Ministerului Afacerilor Externe şi al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Bugetul Ministerului Dezvoltării va fi suplimentat cu suma de 500.000.000 de lei, reprezentând credite bugetare, pentru Programul naţional de investiţii “Anghel Saligny” şi Programul naţional de construcţii de interes public sau social.

Guvernul va aloca din acelaşi Fond de rezervă bugetară sume în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Prin promovarea actului normativ sunt onorate cererile a cinci unităţilor administrativ – teritoriale, cu suma totală de 37.000.000 de lei: oraşul Huedin – 3.000.000 de lei; municipiul Brad – 7.000.000 de lei; municipiul Drobeta Turnu Severin – 15.000.000 de lei; municipiul Suceava – 9.000.000 de lei; municipiul Vatra Dornei – 3.000.000 de lei.

Va fi alocată şi o sumă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru finanţarea cheltuielilor unităţilor sanitare cu paturi.

Printr-un memorandum, Executivul va aproba Raportul de analiză şi a măsurilor de eficientizare a cheltuielilor publice în domeniul educaţiei.

Un alt memorandum vizează aprobarea încheierii de angajamente legale necesare unor achiziţii punctuale până la sfârşitul anului, depăşirea limitelor de plăţi în luna decembrie 2023 şi suplimentarea limitelor de credite de angajament şi de credite bugetare aferente lunii decembrie 2023 pentru Ministerul Finanţelor.

Executivul va decide, tot prin memorandum, cu privire la aprobarea semnării unui memorandum de înţelegere interguvernamental România – Republica Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze natural şi energie electrică din cele două ţări.

Prin memorandum va fi decisă şi suplimentarea limitelor de cheltuieli aprobate Ministerului Public – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pe luna decembrie 2023.

În analiza Guvernului se va afla un proiect de lege privind energia eoliană offshore.

Pe agenda şedinţei de Executiv figurează şi un proiect de hotărâre privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Guvernul va mai analiza un proiect de lege privind schimbarea denumirii Universităţii “Danubius” din Galaţi în Universitatea Internaţională “Danubius”. AGERPRES

Distribuie:

Ultima oră

Te-ar putea interesa și...
Romania