Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP) pe anul 2023 a fost decernat, miercuri seara, artistei plastice Ana Lupaş, considerată a fi unul dintre artiştii cei mai importanţi din Europa de Est încă din anii ’60.

Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP) pe anul 2023 a fost decernat, miercuri seara, artistei plastice Ana Lupaş, considerată a fi unul dintre artiştii cei mai importanţi din Europa de Est încă din anii ’60.

Premiul înmânat de ministrul Culturii, Raluca Turcan, în cadrul unei gale găzduite de Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, recompensează deopotrivă expoziţia personală “On this Side of the River Elbe”, deschisă la Muzeul Stedelijk, Amsterdam, dar şi întreaga carieră profesională a artistei.

Raluca Turcan a elogiat-o pe aceea care, “într-o viaţă profesională, a reuşit să fie un excepţional ambasador cultural, un modelator de suflete, a reuşit să facă publicul să o respecte şi să o preţuiască”.

 

“Aţi dus faima României în fiecare colţ din ţara noastră şi pentru aceasta eu vă mulţumesc şi felicit Uniunea Artiştilor Plastici pentru faptul că, în această seară, în această gală, sunteţi cea care primeşte Marele Premiu, un premiu care completează distincţiile numeroase pe care le-aţi primit în activitatea dumneavoastră profesională. În primul rând vă felicit pentru modul în care aţi ştiut să sprijiniţi constant tinerii artişti. Felicitări pentru tot ceea ce aţi oferit României, nouă tuturor”, a spus ministrul.

Ana Lupaş (n. 1940, la Cluj) a mărturisit că premiul se adresează în primul rând generaţiei sale.

“Am impresia că o să vă spun foarte puţine lucruri, pentru că momentul este emoţionant. Am crezut că m-aţi uitat demult şi eu vreau să vă spun că nu numai că nu v-am uitat, dar mă bucur în mod cu totul extraordinar, aşa, deci excepţional. Acest premiu, care fiind Marele Premiu, nu vine prima dată, în ’72 l-am primit prima dată. Dar acest premiu cred eu că se adresează generaţiei mele. Generaţia mea a fost o generaţie cu totul şi cu totul excepţională. S-a văzut lumina, care, pentru o vreme apusese. Am văzut în ea şi rezultate deosebite, în fiecare sau în mulţi dintre ei (membri ai generaţiei artistei – n.r.), să zicem în fiecare, şi o dorinţă de a transmite generaţiei următoare, care era în situaţia extrem de grea la momentul acela, ceea ce ştiau şi ceea ce puteau face”, a spus Ana Lupaş.

 

Potrivit criticului de artă Magda Cârneci, Ana Lupaş este unul din cei mai importanţi artişti români contemporani, valoarea operei sale fiind
semnificativ recunoscută pe plan internaţional.

“Debutând ca tapiseristă, domeniu în care va promova obiectul textil tridimensional şi tapiseria pop-art sau op-art, Ana Lupaş s-a afirmat rapid şi ca promotoare a cercetărilor de tip instalaţie, land art şi performance de la finele anilor ’60 – începutul anilor ’70. Spirit inventiv şi nonconformist, ea foloseşte în arta textilă şi cea ambientală elemente folclorice şi materiale sau tehnologii rurale, dându-le o înaltă valenţă simbolică (vezi Proces solemn, 1964; 1974, Instalaţie umedă, 1970). Este şi prima care, în spaţiul artistic românesc, foloseşte corporalul şi biologicul în înscenări conceptuale de o discretă dar pregnantă tentă feministă. Bună organizatoare, ea a condus şi cenaclul de tineret Atelier 35 al Uniunii Artiştilor Plastici de-a lungul anilor ’80, impunând un stil de lucru curajos şi inventiv noilor generaţii de artişti din toată ţara”, afirmă criticul.

În cadrul ceremoniei au fost premiaţi: Alexandru Ranga – Premiul pentru Tineret; Viorica Petrovici – Premiul pentru Scenografie; Olimpiu Bandalac – Premiul pentru Multimedia; Ana Lupaş – Marele Premiu; Dorina Horătău – Premiul pentru Excelenţă; Alina Mihăilă – Premiul pentru Arte Decorative; Matei Negreanu – Premiul Special al Consiliului Director al UAP din Romania pentru Diasporă; Mariea Petcu Chioibaş – Premiul pentru Grafică; Alexandru Rădvan – Premiul pentru Pictură; Alina Aldea – Premiul pentru Sculptură; Ruxandra Demetrescu – Premiul pentru Critică; Marian Zidaru – Premiul Juriului; Daniel Codrescu – Premiul pentru Arta Plastică Religioasa şi Restaurare; Cristian Samfira – Premiul pentru Design; Mircea Modreanu – Premiul pentru Spaţiu public.

Au mai primit premii: Matei Bejenaru – Premiul Revistei Arta; Samy Briss, Vasile Fuiorea, Carmen Poenaru, Muzeul de Artă din Constanţa – manager Lelia Rus Pîrvan – Premiile Consiliului Director al UAP; Eusebiu Josan – Premiul special BES Romania; Ioana Aron – Premiul Ioan Atanasiu Delamare acordat de Ritul Scoţian Antic şi Acceptat din România.

În cadrul Galei Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România, ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor au primit titlul de “Prieten al Artelor”.

 

“Artiştii contemporani sunt cei care modelează publicul, modelează şi însufleţesc generaţiile care vor rămâne după noi şi creează caractere frumoase. Cred că avem nevoie mai mult ca oricând ca în România caracterele frumoase să fie preţuite şi să fie puse şi valorizate la locul pe care îl merită. Vocea dumneavoastră este vocea unei întregi generaţii, iar eu, ca ministru al Culturii, am obligaţia şi din fericire şi convingerea de a vă fi un sprijin”, a spus Turcan.

Ministrul Culturii a reamintit sprijinul acordat unor evenimente culturale, ca şi achiziţiile de artă contemporană realizate prin Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Brukenthal din Sibiu şi Palatul Culturii din Iaşi.

“Astfel încât să creştem şi patrimoniul muzeelor cu ceea ce dumneavoastră oferiţi societăţii noastre, dar, în acelaşi timp, să fie şi o formă de sprijin şi de recunoaştere pentru artiştii contemporani. (…) Dar cred că exemplele bune merită multiplicate şi dumneavoastră să fiţi modele de succes, aşa cum sunteţi modele pentru generaţii în România şi, în acelaşi timp, ambasadori culturali pentru România”, a mai arătat Turcan.

Ea a invitat artiştii plastici să nu “ocolească” pe viitor Festivalul de Artă Contemporană de la Sibiu, “care este un model de succes în care artiştii contemporani sunt valorificaţi”.

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Distribuie:

Ultima oră

Te-ar putea interesa și...
Romania

Caravana Gaudeamus Radio România 2025 ajunge la Craiova

Caravana Gaudeamus Radio România 2025 își face popasul anual...

Roberta Flack, legenda muzicii soul și R&B, a decedat la vârsta de 88 de ani

Roberta Flack, una dintre cele mai influente și apreciate...